A litkei Szent Kereszt Római Katolikus Templom Szent János mellékoltára, valamint a szentélybéli feszület és a Szűz Mária

A litkei, 1766-ban épült műemlék templomban a diadalív melletti, XVIII. századból származó Szent János mellékoltár rokokó stílusú, fából készült, gazdagon díszített, több szintes fal. Szélessége 55 cm, hosszúsága 250 cm, magassága 500 cm. Ez a szószékoltár.

A templomban két hordozható feszület található. Mindkettő eredete a XVIII. század, s mind a mai napig fontos szerepet töltenek be az egyházi szertartásokban. A kisebb, körmeneti feszület fából készült, finomban megmunkált, szép, aranyozással díszített, a keresztszár végei három karélyosak. A hosszabb függőleges száron két faragott „rózsa” szerű dísz látható. A kereszten lévő Krisztus testének arányos megjelenítése tanult és hivatásos mesterek munkájára utal. A szentélyben felakasztva látható nagyobb méretű feszület is a XVIII. századból való. Összehasonlítva az előbbi feszülettel, szembetűnő különbséget láthatunk. Az utóbbi egyszerű, fából készült feszületen díszítés, aranyozás nincs, csak a keresztszárak vége a körmeneti feszülethez hasonlóan három karélyos.